Vlaamse regering mikt op 11 procent minder huishoudelijk restafval in 2022

Vlaamse regering mikt op 11 procent minder huishoudelijk restafval in 2022

Tegen 2022 mag er in Vlaanderen nog maar 141 kilogram huishoudelijk restafval zijn per persoon. Dat is 11 procent minder dan de 157 kilogram per persoon nu. Ook het bedrijfsrestafval moet in die periode met 15 procent of 132.000 ton per jaar dalen. Dat staat in het plan voor huishoudelijk afval 2016-2020 dat minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) vandaag heeft voorgesteld. “Vlaanderen is al koploper in het beheersen van huishoudelijk afval, maar we willen de ambitie nog scherper stellen”, legt minister Schauvliege uit. De berg huishoudelijk restafval moet tegen 2022 met 11 procent krimpen.

Bedoeling is ook om meer “op maat” te gaan werken. Zo komt er geen algemene doelstelling meer voor heel Vlaanderen, maar komt er een onderscheid per gemeente. Daarbij zal onder meer gekeken worden naar de kenmerken van een gemeente of stad, want er zijn natuurlijk verschillen tussen een plattelandsgemeente en een grootstad of een kustgemeente. “Antwerpen is bijvoorbeeld niet te vergelijken met Knokke-Heist. Die laatste gemeente kent vooral in de zomer grote pieken door de toeristen terwijl in een stad als Antwerpen het probleem zich het hele jaar door stelt”.

Ook rond zwerfvuil scherpt de regering de ambitie aan. Zo mikt Schauvliege tegen 2022 op 3.500 ton minder zwerfvuil. Bedoeling is om daarover ook samen te werken met de verpakkende industrie. “Om te tonen dat het ons menens is met het aanpakken van zwerfvuil, voeren we in 2018 een tussentijdse evaluatie uit en zullen gemeenten die het minder goed doen begeleiding krijgen”.

bron: Belga