Europese Vega-draagraket lanceert succesvol vijf aardobservatiesatellieten

Europese Vega-draagraket lanceert succesvol vijf aardobservatiesatellieten
Europese Vega-draagraket lanceert succesvol vijf aardobservatiesatellieten

Van op de basis Kourou in Frans-Guyana heeft een Europese Vega-draagraket vijf aardobservatiesatellieten succesvol in de ruimte afgezet. De lichtste draagraket uit het Europese gamma vertrok om 03.42 uur Belgische tijd met als belangrijkste nuttige lading de 430 kilo wegende Peruaanse aardobservatiesatelliet Conida. Daarnaast waren er vier telkens 110 kilo wegende kunstmanen voor Terra Bella, een filiaal van Google.

Die SkySats 4 tot 7 zijn door het Californische Space Systems/Loral gebouwd en laten van op een hoogte van 500 km driedimensionale cartografie van de Aarde met een resolutie tot minder dan een meter toe. Zij kwamen iets meer dan veertig minuten na lift-off het eerst vrij uit het restant van de 137 ton wegende raket.

Bijna 1:43 uur na de start maakte ook de door Airbus Defence and Space in Toulouse gemaakte PeruSAT-1 van het Peruaanse ruimtevaartbureau zich op zowat 695 km hoogte los. De eerste Peruaanse satelliet heeft een precisie van 70 cm. Het tuig staat voornamelijk ten dienste van ruimtelijke ordening, landbouw, grenscontrole en strijd tegen de drugshandel.

Voor het Europese lanceerbedrijf Arianespace was het de zevende gelukte lancering van het jaar en voor de Vega was het ook het zevende succes sinds de start van de exploitatie in 2012.

Bron: Belga