Amerikaanse "War on Terror" kost vijf biljoen dollar

door
Belga
Leestijd 2 min.

Twee nieuwe Amerikaanse studies duiden op het enorme kostenplaatje voor de VS van de inmiddels vijftien jaar oude 'war on terror' én op de weinige resultaten die die oorlog kan voorleggen. Volgens een deze week gepubliceerd rapport van auteur Neta Crawford van de universiteit van Boston bedraagt de totale oorlogskost voor de Amerikaanse schatkist sinds 2001 4,79 biljoen dollar. Crawford nam ook kosten als interesten op leningen, toekomstige noden voor oorlogsveteranen en Homeland Security in haar berekeningen op. Haar bedrag ligt nog gevoelig hoger dan dat wat de econoom Joseph Stiglitz becijferde - drie biljoen - en maakt de voorspellingen destijds van de neocon Paul Wolfowitz, de oorlog zal zichzelf terugbetalen (door olie-inkomsten), met de grond gelijk.

De oorlogen zelf - sinds 2001 zijn dat Afghanistan, Pakistan, Libië, Syrië en andere "overzeese operaties" - zijn tot dusver goed voor een rood cijfer van 1,7 biljoen. Voor volgend jaar moet nog eens 103 miljard dollar opgehoest worden. In een eerdere studie, in 2014, ging Crawford nog uit van een totale kost van 4,4 biljoen. Zij maakte gebruik van dezelfde methodologie als Stiglitz.

Crawford stelt dat haar berekeningen nog steeds niet alomvattend zijn. Zo liet zij de medische kost voor oorlogsveteranen en de macro-economische gevolgen voor de VS-economie achterwege. Vermoedelijk, aldus de professor, hebben die oorlogen "tienduizenden jobs" gekost.

Een ander rapport, 'Corruption in Conflict' van de speciale inspecteur-generaal voor de Afghaanse wederopbouw (Sigar), gaat specifiek in op het amateurisme en het gebrek aan overzicht van de VS-bezetter in Afghanistan, die tot een "corruptie op ongehoorde schaal" hebben geleid. Het rapport verwijt Washington dat het in zijn halsstarrige strijd tegen al-Qaida en de Taliban miljarden gepompt heeft in plaatselijke "warlords" en hun milities. Sigar-hoofd John Sopko zei dat de belangrijkste les die uit het rapport te leren valt, is: het bestrijden van corruptie moet een prioriteit zijn, want corruptie "ondermijnt alles waar de VS voor heeft gewerkt".

bron: Belga