“Lula was hoogste leider van corruptienetwerk”

Lula was hoogste leider van corruptienetwerk
Lula was hoogste leider van corruptienetwerk

De voormalige linkse Braziliaanse president da Silva was volgens het parket de “hoogste leider” van het corruptienetwerk dat een centrale rol speelde in het Petrobas-schandaal. Zijn dossier werd overgemaakt aan de rechter. “Het parket beschuldigt Luiz Inacio Lula da Silva ervan de hoogste leider van het corruptienetwerk te zijn dat actief was in het Petrobas-schandaal”, verklaarde procureur Deltan Dallagnol tijdens een persconferentie.
Volgens Dallagnol beperkte het netwerk zich niet tot het oliebedrijf Petrobas, maar werden ook dochteronderneming Eletrobras, de ministeries van Planning en Gezondheid, staatsbank Etat Caixa Economica en eventueel andere publieke instellingen beïnvloed.
Het is nu aan de rechter om te beslissen of het voormalige staatshoofd effectief in beschuldiging wordt gesteld van corruptie en het witwassen van geld, zoals het parket vraagt.
De verdediging van Lula noemde de beschuldigingen woensdag “een grap”. Volgens advocaat Cristiano Zanin Marins verliest het openbaar ministerie zich in een “betreurenswaardige schouwspel”, en heeft het geen bewijzen.

Bron: Belga