“Heb die woorden niet gebruikt en zou dat ook nooit doen”

Heb die woorden niet gebruikt en zou dat ook nooit doen

Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen ontkent dat hij sp.a-collega Meryame Kitir heeft gezegd dat ze moest terugkeren naar Marokko. “Ik heb die woorden niet gebruikt en zou ze ook nooit gebruiken”, zo zei Van Biesen in Terzake. Verschillende parlementsleden, onder wie Kitir zelf, getuigden donderdagmiddag dat Van Biesen de socialistische fractieleidster had toegesnauwd terug te keren naar Marokko. Kitir kondigde daarop aan dat ze met de Kamervoorzitter wilde bekijken welk vervolg aan het incident kon worden gegeven.

Maar Van Biesen ontkent dat hij die woorden heeft gebruikt. Hij heeft naar eigen zeggen wel het woord ‘Marokko’ gebruikt, maar enkel verwijzend naar de mogelijke arbeidsmigratie in het dossier van Caterpillar. Volgens Van Biesen is hij dus verkeerd begrepen. “Dergelijke woorden horen niet in het parlement en ik zou ze ook nooit gebruiken”, aldus Van Biesen. Meer zelfs, als iemand zoiets zou zeggen, zou Van Biesen naar eigen zeggen “de eerste zijn om recht te staan en te protesteren”.

Van Biesen heeft later op de avond nog een gesprek met partijvoorzitter Gwendolyn Rutten. Die had eerder op de dag volgende kritiek rond het incident. “De woorden van een volksvertegenwoordiger zijn altijd en overal van tel. Wat Van Biesen ook bedoelde, zijn tussenkomst was ongepast. Wij betreuren dit incident. Dit kan niet, nooit, nergens. Het is goed dat Van Biesen zich verontschuldigde”.

bron: Belga