Tony Gallopin wint op Citadelle Van Namen

Tony Gallopin wint op Citadelle Van Namen

Tony Gallopin (Lotto Soudal) heeft woensdag de 57e editie van de Grote Prijs van Wallonië (cat. 1.1) gewonnen. Na 205,5 kilometer van Beaufays naar Namen bleef de 28-jarige Fransman op de Citadelle nipt de Tsjech Petr Vakoc voor. Jérôme Baugnies legde op de derde plaats beslag. Aimé De Gendt finishte als zesde en met Baptiste Planckaert op de zevende plaats prijkte er nog een derde Belg in de top tien. Van bij de start waren er heel wat aanvalspogingen. Na enkele kilometers slaagden zes renners erin om weg te rijden. Johan Le Bon, Aleksejs Saramotins, Gert Joeäär, Reinier Honig, Félix Pouilly en Stef Van Zummeren sprokkelden een halve minuut bij elkaar. Johan Hemroulle, Samuel Leroux en Grégory Habeaux maakten uit het pzeloton de aansluiting. De negen renners kregen een maximale voorsprong van 6:10 van het peloton, waarin Lotto Soudal en Etixx – Quick-Step de kop namen. Met Reinir Honig werd de laatste vluchter op 27 kilometer ingerekend.

Daarna besloot Pieter Weening te versnellen, Nicolas Edet, Lawrence Warbasse, Hubert Dupont en Sander Armée glipten mee. Ver reikte de aanval niet. Vervolgens ontbond Gallopin zijn duivels op de Tienne aux Pierres. Bakelants sloop mee, net als Huub Duyn, Vakoc, Thomas Sprengers, Sebastien Reichenbach en Domenico Pozzovivo. Ook zij zouden niet voorop blijven en werden net voor de voet van de Citadel opgeraapt door het peloton.

Pozzovivo versnelde nog een keer en dunde de kopgroep uit. De Italiaan raakte evenwel niet weg en op 1 kilometer ging Gallopin nog eens zijn kans. Bakelants wilde meespringen, maar kon het tempo bergop niet volgen. Vakoc kwam nog dicht, maar strandde in het wiel van de Fransman, die zijn eerste zege van het seizoen boekte. Op de erelijst volgt Gallopin zijn ploeggenoot Jens Debusschere op. In 2014 werd Gallopin al eens tweede in Namen, toen achter Greg van Avermaet.

bron: Belga