Meer aandacht voor mentale gezondheid tijdens medisch onderzoek leerlingen

Meer aandacht voor mentale gezondheid tijdens medisch onderzoek leerlingen Meer aandacht voor mentale gezondheid tijdens medisch onderzoek leerlingen

Het medisch onderzoek van schoolgaande kinderen wordt hervormd. Experts vragen meer aandacht voor mentale gezondheid van het kind, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard woensdag. “De medische onderzoeken moeten meer inspelen op de huidige maatschappelijke uitdagingen”, zegt Katelijne Van Hoeck van de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging Jeugdgezondheidszorg (VWVJ). “De mentale gezondheid van leerlingen is daar een van. Daarom willen we dat de CLB’s het puur lichamelijke overstijgen, en ook aandacht hebben voor de psychologische en sociale ontwikkelingen van het kind.” Bovendien wil de VWVJ dat de ouders op drie medische onderzoeken aanwezig zijn.

Bij de CLB’s staan ze grotendeels achter het advies. “Maar hoe we dat psychosociale aspect moeten invullen, daar zijn we nog niet uit. Wij vinden dat leraren het best geplaatst zijn om zulke problemen op te sporen”, zegt Stefan Grielens, directeur van de vrije CLB’s. Het medisch onderzoek van schoolgaande kinderen wordt hervormd. Experts vragen meer aandacht voor mentale gezondheid van het kind, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. “De medische onderzoeken moeten meer inspelen op de huidige maatschappelijke uitdagingen”, zegt Katelijne Van Hoeck van de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging Jeugdgezondheidszorg (VWVJ). “De mentale gezondheid van leerlingen is daar een van. Daarom willen we dat de CLB’s het puur lichamelijke overstijgen, en ook aandacht hebben voor de psychologische en sociale ontwikkelingen van het kind.” Bovendien wil de VWVJ dat de ouders op drie medische onderzoeken aanwezig zijn.

Bij de CLB’s staan ze grotendeels achter het advies. “Maar hoe we dat psychosociale aspect moeten invullen, daar zijn we nog niet uit. Wij vinden dat leraren het best geplaatst zijn om zulke problemen op te sporen”, zegt Stefan Grielens, directeur van de vrije CLB’s.

bron: Belga