Groen: “Hebben we dan niets geleerd uit het dieselgateschandaal?”

Groen: "Hebben we dan niets geleerd uit het dieselgateschandaal?"

De groene partijen Ecolo en Groen reageren verontwaardigd op het nieuws dat het gesjoemel met verbruikswaarden binnen de autosector alleen maar toeneemt. “Nog geen jaar na dieselgate, blijkt dat er nog steeds op grote schaal bij meerdere automerken consumentenbedrog is met nefaste gevolgen voor leefmilieu en gezondheid. Het wordt tijd dat deze regering de gezondheid van de bevolking op 1 zet”, reageert Groen-Kamerlid Anne Dedry. Wagens verbruiken tot 45 procent meer dan aangegeven, en de kloof tussen het verbruik op papier en in de realiteit groeit nog. Dat schrijft De Standaard vandaag op basis van een onderzoek van de Toulouse School of Economics.

Bij Groen en Ecolo reageren ze verontwaardigd. De partijen verwijzen naar de dieselgatecommissie die in maart met 55 aanbevelingen om de problematiek van gesjoemel met wagenuitstoot tegen te gaan. “Voorlopig bleef dit zonder gevolg. Eind 2016 moet de federale regering nochtans een actieplan indienen dat elk van de 55 aanbevelingen omzet in concrete maatregelen en acties”, klinkt het.

Anne Dedry: “Je zou dit schuldig verzuim van de regering kunnen noemen. De federale regering werd onder meer met aandrang gevraagd om de strijd aan te gaan met alle vormen van schadelijke uitstoot, in het bijzonder NOx door dieselwagens. Voorlopig blijft dit echter dode letter. Intussen stijgt het aantal kinderen met astma en hebben steeds meer mensen ademhalingsproblemen. Blijkbaar is dit niet belangrijk genoeg voor deze regering”.

bron: Belga