Franse regering wil vluchtelingen uit Calais over heel het land verdelen

Franse regering wil vluchtelingen uit Calais over heel het land verdelen

Migranten uit het omstreden vluchtelingenkamp in het Noord-Franse Calais zouden volgens eensluidende mediaberichten over opvangcentra in heel het land verdeeld worden. Tegen het eind van het jaar zouden 12.000 nieuwe opvangplaatsen gecreëerd worden. Dat schreef Le Figaro als eerste met verwijzing naar Binnenlandse Zaken. Enkel de grote omgeving van Parijs en het eiland Corsica in de Middellandse Zee zijn niet betrokken bij de plannen, omdat de situatie daar al gespannen is. De plannen kregen bakken kritiek over zich heen. Het extreemrechtse Front National (FN) verklaarde volgens het Franse persbureau AFP dat de verdeling van de vluchtelingen over steden en dorpen onverantwoord is.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve had onlangs aangekondigd dat de zogenaamde Jungle van Calais ontruimd dient te worden. Een termijn is daar niet opgeplakt. Volgens officiële cijfers verblijven er rond de 6900 migranten, hulporganisaties hebben het over meer dan 9000 mensen.
De mensen verzamelen daar om illegaal in Groot-Brittannië te geraken. Londen heeft daarom aangekondigd nog voor het eind van het jaar een muur van vier meter hoog en een kilometer lang aan de grensovergang in Calais te bouwen.

bron: Belga