FN Herstal dreigt naast contract Franse leger te grijpen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Luikse wapenproducent FN Herstal dreigt naast het contract te grijpen voor de levering van het nieuwe aanvalsgeweer van het Franse leger. Dat schrijven meerdere Franse kranten. Het contract zou naar het Duitse Heckler & Koch gaan. FN Herstal zegt in beroep te gaan bij een Franse administratieve rechtbank. Het Franse leger kiest een opvolger voor het FAMAS-geweer. FN Herstal is één van de kandidaten om het contract binnen te halen. Maar volgens de Franse zakenkrant Les Echos kiest het Franse leger voor de HK 416 van Heckler & Koch.

Het contract vertegenwoordigt volgens Les Echos 300 à 400 miljoen euro en omvat de levering van 90.000 wapens.

In een persbericht zegt FN Herstal, in handen van het Waalse gewest, dat het in overleg is met de Franse overheid en beroep heeft aangetekend bij de Franse administratie. Volgende week zou daarover meer duidelijkheid moeten komen, aldus nog de Luikse wapensmid.

Opvallend is dat er geen enkel Frans bedrijf onder de kandidaten voor de levering van het nieuwe wapen is. De Franse bewapeningsgroep Nexter zou wel een voorkeur hebben voor FN Herstal. Een deel van het onderhoud van de wapens zou immers in een Nexter-vestiging in Frankrijk gebeuren.

bron: Belga