Charlie Hebdo niet onder de indruk van klacht uit Italië

Charlie Hebdo niet onder de indruk van klacht uit Italië

Het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo is niet onder de indruk van de klacht die de Italiaanse stad Amatrice wegens een cartoon over de jongste aardbeving heeft ingediend. “Het is een tekening met zwarte humor”, net zoals zovele andere daarvoor en dus niets buitengewoons. Dat zei Riss, die met hoofdredacteur Gérard Biard als ‘directeur de publication” het blad bestuurt, op de Franse radiozender France Inter. Riss is het pseudoniem van Laurent Sourisseau.
Riss zei voorts dat het “taboe van de dood” al vele keren is doorbroken. Het weekblad heeft de tekening van bloedige en deels bedolven slachtoffers van de aardbeving een tweetal weken gepubliceerd en die met namen van pastagerechten zoals penne met tomatensaus en lasagne overschreven. De titel bovende cartoon luidt “Aardbeving op Italiaanse wijze”.

Dat lokte in Italië woede en verontwaardiging uit. Amatrice werd door de aardbeving het zwaarst getroffen. De natuurramp kostte het leven van 295 mensen en maakte 4500 mensen dakloos. Charlie Hebdo was anderhalf jaar geleden het doelwit van jihadisten. Bij de reeks aanslagen op de redactie van het magazine en een joodse supermarkt kwamen in Parijs toen 17 mensen om.

bron: Belga