Proces Kamikaze Riders – Saïd Saouti in verlegenheid gebracht door getuigen en eigen Facebookprofiel

Proces Kamikaze Riders - Saïd Saouti in verlegenheid gebracht door getuigen en eigen Facebookprofiel

Op het proces tegen Saïd Saouti en Mohamed Kerai, twee leden van de motorclub Kamikaze Riders die verdacht worden van terrorisme, heeft de voorzitter van de Brusselse correctionele rechtbank Saïd Saouti (30) maandagnamiddag geconfronteerd met een aantal getuigenverklaringen maar vooral met diens eigen Facebookprofiel. Daaruit bleek dat Saouti behoorlijk extremistische posts plaatste en in contact was met Syrië-strijders en -ronselaars. Saouti verklaarde dat hij een aantal stommiteiten had gezegd waarvan hij de draagwijdte niet beseft had. De analyse van Saouti’s computer en Facebookprofiel leverde heel wat verontrustend materiaal op. Zo stootten de speurders op video’s waarin dreigementen werden geuit aan het adres van Frankrijk en Europa, waarin de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs werden bejubeld, of die als titel droegen “Frankrijk op zijn knieën”. Getuigen verklaarden ook dat Saouti na zijn verblijf in de gevangenis geradicaliseerd was en geopperd had een aanslag te plegen maar dat ontkende de man.
“Ik had alleen geen zin meer om te roken, te drinken of uit te gaan”, klonk het . “Ik heb nooit opgeroepen een aanslag te plegen.”

Uit zijn Facebookprofiel bleek dan weer dat hij in contact stond met geradicaliseerde moslims in België, Frankrijk en Zwitserland en na de aanslagen in Parijs een post geplaatst had waarin hij het doden van vrouwen en kinderen goedpraatte.
“Ik ben me ervan bewust dat ik een aantal stommiteiten gezegd heb en uitspraken gedaan heb waarvan ik nu pas de draagwijdte inzie”, verklaarde Saouti. “Ik heb daar spijt over. Ik postte en deelde vanalles en nog wat zonder daar goed bij na te denken.”

bron: Belga