Veiligheidsplan N-VA - Open Vld past voor noodtoestand

door
Belga
Leestijd 2 min.

Open Vld schiet een aantal elementen uit het veiligheidsplan van de N-VA af. "De rechterlijke toets voor ingrijpende maatregelen zoals detentie of telefoontap moet steeds vooraf gebeuren. Mensen oppakken is niet de taak van de politiek. De grenzen van onze rechtsstaat zijn duidelijk en daar houden we aan. De grondwet zetten we niet buiten spel", klinkt het. Na de recente aanslagen heeft de regering volgens de Vlaamse liberalen reeds 30 nuttige en proportionele maatregelen getroffen in de strijd tegen terreur. "Open Vld staat steeds open voor bijkomende maatregelen, moesten die nodig blijken", zegt voorzitter Gwendolyn Rutten. "Hoe kunnen we bijvoorbeeld het lokale niveau beter betrekken in terreurbestrijding? Hoe kunnen we gevaarlijke geradicaliseerde individuen beter opvolgen? Maar eventuele bijkomende maatregelen moeten steeds passen binnen het kader van onze grondwet en rechtsstaat. Bij ingrijpende maatregelen zoals huiszoekingen, telefoontap en aanhoudingen moet er altijd vooraf een rechterlijke toets zijn. Mensen oppakken is niet de taak van de politiek. De grenzen van onze rechtsstaat zijn duidelijk en daar houden we aan. De grondwet zetten we niet buiten spel."

Volgens Kamerfractieleider Patrick Dewael is het niet alleen onwenselijk om het gerecht en grondwet tijdelijk buiten spel te zetten, de noodtoestand is bovendien allerminst zaligmakend. "In Frankrijk kondigde de politiek de noodtoestand na 13 november af voor 12 dagen. Vandaag is ze nog steeds van kracht. Hoe geraak je er nog van af? In tussentijd vonden er nog zware aanslagen plaats. De Franse onderzoekscommissie trekt het nut ervan dan ook sterk in twijfel en is gewonnen voor ons systeem met een onafhankelijke bepaling van het dreigingsniveau door het OCAD met bijhorende maatregelen."

Open Vld spreekt zich nog niet uit over de andere voorstellen. Die zal de partij eerst grondig en met open geest bestuderen, luidt het. Maar Rutten en Dewael wijzen erop dat vele daarvan reeds in een of andere vorm in behandeling zijn binnen de regering of parlement.

bron: Belga