US Open - Djokovic tegen Wawrinka in mannenfinale

door
Belga
Leestijd 2 min.

Titelverdediger Novak Djokovic (ATP 1) en Stan Wawrinka (ATP 3) spelen zondag de finale van het enkelspel bij de mannen op de US Open, het vierde en tevens laatste grandslamtoernooi van het seizoen. Djokovic boekte in zijn halve finale een logische zege in vier sets tegen de Fransman Gaël Monfils (ATP 12): 6-3, 6-2, 3-6 en 6-2 om zo voor de zevende keer in zijn carrière door te stoten naar de finale op Flushing Meadows. De Servische nummer een van de wereld gaat er zondag op jacht naar zijn derde titel, eerder was hij in 2011 en 2015 al de beste in New York. Vier keer eindigde hij als runner-up (in 2007, 2010, 2012 en 2013).

Voor tegenstander Wawrinka wordt het pas de eerste finale op het hardcourt in New York. Het derde reekshoofd haalde het in zijn halve finale wel overtuigend van de als zesde geplaatste Japanner Kei Nishikori (ATP 7). Net als Djokovic had Wawrinka vier sets (4-6, 7-5, 6-4 en 6-2) nodig om de poorten van de finale open te beuken.

De 29-jarige Djokovic en de twee jaar oudere Wawrinka kennen mekaar goed, want het wordt al de 24e confrontatie tussen beide tenoren op het circuit. De statistieken spreken in het voordeel van de Serviër, met 19 zeges. Van de laatste vier confrontaties won Djokovic er bovendien drie. Wawrinka is echter een te duchten tegenstander, want in de twee grandslamfinales die de Zwitser ooit speelde, trok hij telkens aan het langste eind. In 2014 won hij de Australian Open na winst in de finale tegen de Spanjaard Rafael Nadal, vorig jaar was hij op Roland Garros de beste. Tegenstander in de finale was toen Djokovic.

"Het is fantastisch om in de finale tegenover Novak te staan", vertelde Wawrinka na zijn halve finale. "Onze duels op grandslamtoernooien zijn altijd bijzonder interessant."

bron: Belga