Mooie zaterdag, zwaarbewolkte zondag, tropische maandag

Mooie zaterdag

Vanmiddag is het warm en mooi, al schuiven er vanaf het westen geleidelijk meer hoge en middelhoge wolken voor de zon. De wind waait matig, in het oosten zwak of matig, uit zuid-zuidwest. De maxima schommelen tussen 22 of 23 graden in de Ardennen en tussen 24 en 26 graden elders in het land. Vanavond en vannacht neemt de bewolking verder toe en op het einde van de nacht hangt er op vele plaatsen een laaghangend wolkendek waaruit wat lichte regen of motregen zal vallen. Het blijft vrij zacht met minima van 13 tot 17 graden. De wind waait zwak tot soms matig uit zuid tot zuidwest en draait later aan de kust en in het westen naar west tot noordwest.

Morgen verwachten we, vooral over het westen en het centrum van het land, zwaarbewolkt weer met regelmatig lichte regen of motregen. Over het oosten zijn opklaringen mogelijk maar kunnen zich in de loop van de namiddag enkele buien ontwikkelen. Het is windstil of er is een zwakke wind uit veranderlijke richtingen. Maxima rond 20 of 21 in het westen van het land, rond 23 graden in het centrum en van 23 tot 26 graden in het oosten van het land.

In de loop van de avond en nacht wordt het overal droog met aanvankelijk nog veel bewolking in het noordwesten van het land. Plaatselijk is er ook nevel of mist mogelijk. In het tweede deel van de nacht krijgen we brede opklaringen vanaf het zuidoosten. Minima van 14 tot 17 graden. De wind is eerst nog zwak en veranderlijk, later zwak of matig uit zuid tot zuidoost.

Maandag komen we opnieuw in de warme, droge zuidelijke lucht. Het is meestal zonnig met soms wat wolkjes. De temperaturen stijgen naar maxima van 26 graden in de Ardennen tot plaatselijk 31 graden in het binnenland, en dat zijn zeer uitzonderlijke waarden voor het seizoen. De wind waait zwak tot soms matig uit zuid tot zuidoost en aan de kust is tijdelijk een zeebries mogelijk.

Ook dinsdag is het meestal zonnig met slechts enkele wolkensluiers. Het wordt zeer warm met maxima van 28 tot 32 graden. Woensdag begint zonnig maar in de loop van de namiddag zullen zich stapelwolken vormen en mogelijk valt er hier en daar al een bui of een onweersbui. Het is nog zeer warm met maxima van 26 tot 30 graden. In de loop van de nacht verwachten we een regenzone, vergezeld van koelere lucht, die van west naar oost over het land trekt.

Donderdag komen we in koelere zeelucht terecht met in de ochtend nog veel bewolking en mogelijk wat regen. Daarna wordt het gedeeltelijk bewolkt en meestal droog, maar het is gevoelig minder warm met maxima van 17 tot 24 graden. Vrijdag en zaterdag is het gedeeltelijk of zwaarbewolkt met afwisselend buien en droge perioden. Maxima rond 22 graden.

bron: Belga