Vermoedens over vijfde nucleaire test door Noord-Korea na aardbeving

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het is "zeer waarschijnlijk" dat Noord-Korea een nieuwe nucleaire test heeft uitgevoerd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap op gezag van een bron binnen de regering, nadat eerder een oppervlakkige aardbeving werd gedetecteerd in de buurt van een nucleaire site. "Een artificiële aardbeving werd gedetecteerd in de buurt van de Noord-Koreaanse testsite Punggye-ri rond 09.30 (03.00 uur Belgische tijd)", aldus de stafchefs van het leger. Volgens het Amerikaans geologisch instituut (USGS) had de beving een magnitude van 5.3.

Volgens de regeringsbron is het zeer waarschijnlijk dat Pyongyang een nucleaire test uitvoerde ter gelegenheid van de 68ste verjaardag van de oprichting van zijn regime, aldus Yonhap nog.

De vierde nucleaire test dateert van januari, toen Noord-Korea een waterstofbom testte. De vorige tests werden uitgevoerd in 2006, 2009 en 2013. Daarnaast lanceert Noord-Korea regelmatig ballistische raketten, wat leidt tot grote spanningen tussen Pyongyang, de buurlanden en de internationale gemeenschap. De Verenigde Naties veroordelen de ballistische en nucleaire tests van Noord-Korea telkens met klem en hebben al verschillende keren sancties uitgevaardigd tegen het land.

Bron: Belga