Nazomerweer tijdens het weekend

Nazomerweer tijdens het weekend

In de namiddag wordt het droog en zonnig met hooguit enkele stapelwolken. Maxima van 20 tot 25 graden. Ook morgen is er veel zon en de temperatuur die klimt tot 27 graden. Zondag is het op vele plaatsen grijs met tijdelijk wat lichte regen of motregen. Vanaf maandag opnieuw zonnig en voor september uitzonderlijk warm, meldt het KMI. Deze namiddag blijft het rustig en zonnig met vooral in het westen en het centrum tijdelijk enkele stapelwolken die naar de avond toe opnieuw verdwijnen. Het is iets minder warm dan gisteren met maxima van 20 of 21 graden op de Ardense hoogten en 23 tot 25 graden in de andere streken. De wind waait in het binnenland meestal zwak uit veranderlijke of zuidwestelijke richtingen krimpend naar zuid. In het westen waait het af en toe matig en ruimt de wind aan zee naar west.

Vanavond en vannacht wordt het droog en vrijwel helder. Naar de ochtend toe verschijnen er mogelijke hoge wolkensluiers in het westen. Minima van 7 of 8 graden op de Ardense hoogten, van 11 tot 13 graden in het centrum en rond 13 of 14 graden in het westen. De wind waait meestal zwak, in het westen later af en toe matig, uit veranderlijke of zuidelijke richtingen.

Ook morgen wordt een zonnige en warme dag met geleidelijk meer hoge wolkensluiers. In de late namiddag verschijnen er meer wolkenvelden in het westen van het land. De maxima liggen tussen 22 of 23 graden op de Ardense hoogten en 25 tot plaatselijk 27 graden in de andere streken. De wind waait eerst zwak en later vaak matig uit zuid tot zuidwest. Op het einde van de dag ruimt de wind in het westen naar west.

Morgenavond en morgennacht, neemt de bewolking verder toe vanaf de kust. In het westen en het noorden kan er hier en daar
wat lichte neerslag vallen. Het blijft vrij zacht met minima van 12 tot 17 graden. In het binnenland staat er een zwakke wind uit veranderlijke of zuid-zuidwestelijke en later west-zuidwestelijke richtingen. In het noordwesten waait het soms matig uit west tot noordwest.

De storing die de voorbije nacht ons land bereikte lost geleidelijk op maar blijft zondag vrijwel heel de dag over het land slepen. In het oosten zijn er waarschijnlijk nog wel opklaringen maar elders is het meestal zwaarbewolkt en kan er nog wat, meestal lichte, neerslag vallen. In de loop van de avond wordt het op de meeste plaatsen droog. Afhankelijk van waar de zon doorbreekt verwachten we maxima van 20 tot 25 graden. De wind is meestal zwak, eerst uit veranderlijke richtingen, uiteindelijk uit oostelijke richtingen.

Vanaf maandag bouwt zich een nieuw hogedrukgebied op over het noorden en oosten van Europa en de aanvoer van warme en droge zuidelijke lucht verwachten we opnieuw zonnig en droog weer. De temperaturen stijgen daarbij naar uitzonderlijke waarden voor de tijd van het jaar en kunnen op vele plaatsen 30 graden en meer bereiken.

Donderdag en vooral vrijdag wordt het onstabieler en kunnen vanuit Frankrijk onweersbuien ons land bereiken. Het wordt dan ook enkele graden minder warm.

bron: Belga