China activeert noodplan na Noord-Koreaanse kernproef

China activeert noodplan na Noord-Koreaanse kernproef

Na de Noord-Koreaanse kernproef heeft China zijn noodplan geactiveerd en is het gestart met het meten van de radio-activiteit aan de grens met Noord-Korea. Ook de rest van de internationale gemeenschap reageerde snel en scherp. Het ministerie van Milieubescherming in Peking deelde vandaag mee dat de meetstations in de drie noordoostelijke Chinese provincies en in de provincie Shandong “normaal werken”. Er werd geen verhoogde radioactiviteit gemeten. Het ministerie kondigde vanmorgen om 8.35 lokale tijd het rampenplan af, nadat vijf minuten eerder een aardbeving met een magnitude van 5.0 werd waargenomen in Noord-Korea, als gevolg van Noord-Korea’s vijfde nucleaire test.

Ook andere landen laten niet na maatregelen te nemen na de kernproef. Zo stuurde de Japanse regering vliegtuigen om luchtstalen te nemen die gecontroleerd zullen worden op radioactieve stoffen, en tekende ze protest aan bij de Noord-Koreaanse ambassade in Peking. Premier Abe veroordeelde de kernproef ook en zei dat die een ernstige ondermijning was van de veiligheid van de regio en de internationale gemeenschap.

Het Witte Huis liet in een eerste reactie in het midden of het werkelijk om een kernproef ging, maar nadat Noord-Korea dat officieel bevestigde zei president Obama dat hier “zware consequenties” aan verbonden zouden worden. De komende dagen zal hij hierover samenzitten met de Amerikaanse bondgenoten.

President François Hollande was ook snel om de VN-Veiligheidsraad op te roepen zich over deze inbreuk op haar resoluties uit te spreken. “De internationale gemeenschap moet zich verenigen tegen deze nieuwe provocatie die volgt op een unanieme veroordeling door de Veiligheidsraad van de ballistische proeven van Noord-Korea maandag.”

Nog voor Noord-Korea had bevestigd dat het om een kernproef ging, sprak de Zuid-Koreaanse president al over een “daad van zelfvernietiging”, die de “maniakale roekeloosheid” van Kim Jong-un bewees.

bron: Belga