Vier cultuurtips voor dit weekend

leffingeleurenLeffingeleuren – 9 t.e.m. 11 september
Net toen we dachten dat het festivalseizoen nu wel écht dood en begraven was, viel ons oog op de affiche van Leffingeleuren – allright! Deze intieme maar kwaliteitsvolle hekkensluiter van Zaal De Zwerver pakt uit met wat ze zelf “eerlijke, opwindende muziek” noemen. Als top of the bill op vrijdag hebben ze Sonic Youth-icoon Thurston Moore gestrikt – die man kan je nooit genoeg aan het werk zien -, op zaterdag speelt Kapitan Korsakov en op zondag sluit Flying Horseman de keet in Leffinge, en daarmee ook de warme festivalnazomer. Het is uitkijken naar volgend jaar…

PrintMeskens in Motown – 10 september
Hola! La Meskens is in town, en dat zullen we geweten hebben. Veel televisiekijkers kennen de blonde actrice als presentatrice van programma’s als ‘Reclame AUB’ en ‘Beste Kijkers’, maar wist je dat Meskens ook over een indrukwekkende stem beschikt? Wie ons niet gelooft, zakt zaterdag af naar De Roma in Borgerhout, waar Nathalie Meskens zich waagt aan de grootste iconen uit Motown: ze zingt Marvin Gaye, The Supremes, Diane Ross en anderen. Het wordt een opzwepende en stomende avond vol herkenbare nummers uit eind jaren 60, begin jaren 70.
www.deroma.be

opening-flageyOpening Flagey – 9 t.e.m. 11 september
Flagey trapt dit weekend stevig zijn seizoen in gang met drie dagen vol film en muziek. Als voorproefje van het komende seizoen begeleidt het Brussels Philharmonic live de bijzondere zwart-witfilm ‘The Artist’ van Michel Hazanavicius, over de teloorgang van de stomme film en de romance van een oudere filmster met een jonge actrice. Wie zijn kinderen meteen ook wil laten kennismaken met het genre van die stomme film stuurt ze zondagochtend naar de klassieker ‘Modern Times’ (1936) van Charlie Chaplin. Het feestweekend sluit af met een concert van de Brusselse Touareg-band Kel Assouf, die stevige rock-‘n-roll van Afrikaanse ritmes voorziet.
www.flagey.be

open-monumentendagOpen Monumentendag – 11 september
Wat schuilt er achter die statige gevel? Hoe werkte men in die oude fabriek? Ligt achter deze muur een mooie tuin verborgen? Het antwoord op al deze vragen krijg je op Open Monumentendag. Curieuzeneuzen kunnen in heel Vlaanderen unieke locaties bezoeken. Het recept is bekend: Open Monumentendag opent voor jou de deuren van plekken waar je anders nooit kan komen. Je kan door het programma zoeken via categorieën. Wil je graag een ‘klassieker’ bezoeken, zoals kunstencentrum Vooruit in Gent? Of ben je geïnteresseerd in een restauratie, zoals de Oude Gevangenis in Hasselt? In de categorie ‘familievriendelijk’ vind je locaties waar leuke activiteiten op maat van de kinderen zijn georganiseerd. Zo veel te doen, en maar één dag tijd!
www.leffingeleuren.be