“Wat is Aleppo?”, vraagt Amerikaanse presidentskandidaat zich af

Wat is Aleppo?
Wat is Aleppo?

“Wat is Aleppo?”. Dat is de opmerkelijke vraag die Gary Johnson donderdagochtend hardop stelde tijdens een live uitgezonden interview met tv-zender MSNBC, na een vraag over hoe hij de situatie in Syrië zou aanpakken. Daarmee maakte de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Libertijnse Partij geen al te goede beurt. Hij was dan ook een vogel voor kat op de sociale media. Toen de interviewer vroeg of hij een grap aan het maken was, moest hij opnieuw toegeven dat hij er geen flauw benul van had wie of wat Aleppo was. “Aleppo ligt in Syrië. Het is het epicentrum van de vluchtelingencrisis”, wist de interviewer van het ochtendprogramma ‘Morning Joe’ te zeggen, waarop Johnson niets beters kon uitbrengen dan “OK, begrepen.”

Het antwoord dat volgde bleek echter veel zinniger. Zo gaf hij aan dat hij van mening is dat de Verenigde Staten op diplomatiek vlak met Rusland moeten samenwerken om situatie in het door een burgeroorlog geteisterde land te verbeteren en dat de VS zichzelf in een kluwen hebben gewerkt door in Syrië rebellen van al soort slag -van matig tot volkomen jihadistisch- te steunen. Maar het kwaad was al geschied: Johnsons blunder tierde ondertussen al welig op de sociale media, op Twitter onder de hashtag ‘#WhatisAleppo’.

De campagne van Johnson zou met deze uitschuiver wel eens genekt kunnen worden, net op het moment dat die op dreef leek te geraken. Om deel te mogen nemen aan de grote verkiezingsdebatten is een score van 15 procent in een reeks van peilingen nodig. Volgens de laatste polls werd hij al gesteund door ongeveer 13 procent van de bevolking. De twee topkandidaten, Donald Trump en Hillary Clinton, zijn immers immens impopulair.

Bron: Belga