OS 2016 - Verzonnen overval kost Ryan Lochte tien maanden schorsing

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Amerikaans olympisch comité (USOC) schorst Ryan Lochte voor tien maanden. Dat bevestigden het USOC en de Amerikaanse zwemfederatie donderdag. De topzwemmer had tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro beweerd dat hij en drie ploeggenoten overvallen waren, maar dat verhaal bleek niet te kloppen. De schorsing loopt tot 30 juni 2017. Lochte moet zo een kruis maken over de nationale kampioenschappen van zijn land en bijgevolg ook over het WK in Boedapest. De 32-jarige Amerikaan kreeg bovendien een werkstraf van twintig uur en mag niet mee met de Amerikaanse delegatie van olympische medaillewinnaars die door president Barack Obama op het Witte Huis ontvangen wordt. De premies die hij in Rio verdiende worden hem ontnomen. Zijn kompanen Gunnar Bentz, Jack Conger en James Feige werden vier maanden geschorst.

De vier zwemmers hadden aan de Braziliaanse politie verteld dat ze het slachtoffer waren geworden van een gewapende overval door mannen die zich hadden voorgedaan als politiemannen. Uit camerabeelden bleek dat echter niet te kloppen. Het viertal had vernielingen aangebracht aan een toiletdeur in een tankstation, waarop bewakers eisten dat ze berokkende schade zouden vergoeden.

Lochte gaf achteraf toe dat hij had gelogen over het incident. Verscheidene sponsors zoals Speedo en Ralph Lauren beslisten daarop de samenwerking met de meervoudige olympische en wereldkampioen stop te zetten. De Braziliaanse politie klaagde de vier aan voor het indienen van een valse aangifte.

"We herhalen dat het gedrag van de vier zwemmers absoluut onaanvaardbaar was", klinkt het in een mededeling van het USOC. "Ze hebben de reputatie van onze gastheren schade berokkend en ze hebben de aandacht afgeleid van de historische prestaties die hun landgenoten in Rio leverden."

.

bron: Belga