Mobile School wint Europese Burgerprijs 2016

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Burgerprijs 2016 van het Europees Parlement is donderdag in Machelen uitgereikt aan Mobile School. De sociale onderneming uit Leuven werd bekroond voor de inzet voor straatkinderen in Europa. Mobile School zet zich wereldwijd in voor straatkinderen. Normaal had Ivo Belet de prijs moeten uitreiken. Maar het europarlementslid van CD&V moest naar Hasselt voor het crisisoverleg over het stadsbestuur en sp.a-burgemeester Hilde Claes. Sjerp Van der Vaart, hoofd van het Informatiebureau van het Europees Parlement in België, nam zijn taak over in de gebouwen van DHL Global Forwarding op Brucargo.

Met de symbolische prijs wil het Europees Parlement sinds 2008 vijftig Europese projecten belonen die zich onderscheiden door hun bijdrage aan de Europese samenwerking. De jury koos de laureaten uit 79 voorstellen van de 26 nationale jury's. Mobile School is dit jaar de enige Belgische laureaat.

De organisatie rond Arnoud Raskin bouwt sinds 1996 mobiele scholen en traint overal ter wereld straathoekwerkers. Momenteel rijden er 43 mobiele scholen in 24 landen, verspreid over vier continenten (Latijns-Amerika, Azië, Afrika en Europa). Het eerste Europese project dateert van 2006 in Roemenië. Daarna volgden mobiele scholen in Polen (3), Griekenland (2), Duitsland, Albanië en Spanje. Met een nieuwe school die naar Patras in Griekenland vertrekt, zijn er nu tien mobiele scholen in Europa. In totaal hebben die al meer dan 57.000 contacten met straatkinderen gerealiseerd.

Via de mobiele schoolkarretjes worden educatieve spelen georganiseerd voor kinderen die moeilijk of geen toegang hebben tot onderwijs.

bron: Belga