Russische rivier kleurt bloedrood

Russen die aan de oevers van de Daldykan wonen, stonden voor een vreemde verassing. De rivier in het hoge noorden van Rusland was plots bloedrood gekleurd. 

De meeste bewoners duiden al snel een schuldige voor het bizarre verschijnsel: Nadezhda, een reusachtige fabriek die nikkel verwerkt. Het immers niet de eerste keer dat de Daldykan rood kleurt Het Russische Milieuministerie vermoedt ook dat een onbekend chemisch product aan de basis ligt van de verkleuring. Het ministerie onderzoekt momenteel of er sprake is van een lek bij één van de vele fabrieken in de buurt.

Norilsk Nickel, ’s werelds grootste nikkelproducent en eigenaar van Nadezhda, ontkent dat ze verantwoordelijk zijn voor de rode kleur. Sterker nog, volgens RIA Novosti beweert Norilsk Nickel dat “de rivier niet eens zo hard verschilt van de gebruikelijke kleur”.  Terwijl de situatie onderzocht wordt, draaien de fabrieken wel op een laag pitje.

Het stadsbestuur van Norilsk heeft aangegeven dat de rivier niet aangesloten is op de watervoorziening en dat er bijgevolg geen gevaar is voor de volksgezondheid. Dat neemt niet weg dat Norilsk één van ’s werelds meest vervuilde streken is. De regio is rijk aan allerlei ertsen, die aldaar verwerkt worden in tal van raffinaderijen en smelterijen.

Foto Twitter