Oppositie Vlaams Parlement scherp voor uitvoer wapenonderdelen naar Saoedi-Arabië

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Een verkeerde keuze, ethisch totaal onverantwoord". Zo reageren de oppositiepartijen Groen en Vlaams Belang op het bericht dat Vlaams minister-president Geert Bourgeois een nieuwe exportvergunning heeft afgeleverd voor wapenonderdelen naar Saoedi-Arabië. "De regering-Bourgeois moet stoppen met de export van wapenonderdelen naar Saoedi-Arabië", zegt Groen-parlementslid Wouter Van Besien. "Vlaanderen mag niet langer wapens of wapenonderdelen leveren aan Saoedi-Arabië. Het land respecteert de mensenrechten niet. Het is een broeihaard van terroristische groeperingen. Het is betrokken in een illegale oorlog in Jemen", vindt hij.

Van Besien wijst erop dat in het Vlaams parlement een duidelijke meerderheid, inclusief de meerderheidspartijen CD&V en Open Vld, voor een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië is. "Maar Bourgeois trekt zich niet veel aan van de Vlaamse democratie en ontpopt zich hier tot een politicus die handel verkiest boven principes en veiligheid. Voor Groen is dit absoluut de verkeerde keuze", besluit Wouter Van Besien.

Voor het Vlaams Belang is het onbegrijpelijk en ethisch totaal onverantwoord dat Vlaams minister-president Geert Bourgeois een nieuwe exportvergunning toekende voor wapenonderdelen naar Saoedi-Arabië. "Bourgeois werpt dan wel op dat 'het vizieren betreft voor civiel gebruik', maar niemand kan met zekerheid zeggen dat deze niet militair zullen worden gebruikt", luidt het.

Fractievoorzitter Chris Janssens is scherp voor de minister-president: "Het is intriest dat Geert Bourgeois zich moet verschuilen achter het gebrek aan EU-wapenembargo tegenover deze 'draaischijf van moslimextremisme'. In 1991 liet de Volksunie, de vroegere partij van Bourgeois, de regering Martens nog vallen over FN-wapenlicenties voor Saoedi-Arabië. 25 jaar later is er een PS/N-VA-front gevormd tegen een verbod op wapenleveringen aan Saoedi-Arabië." Janssens herinnert Bourgeois ook aan zijn eerdere verklaring dat hij "geen duimbreed zou afwijken van de waarden van de Verlichting" en stelt voor dat de Vlaamse regering eindelijk alle handel in strategische goederen met Saoedi-Arabië stopzet.

bron: Belga