Mars tegen angst afgelast door terreurdreiging: federaal parket geeft geen commentaar

Mars tegen angst afgelast door terreurdreiging: federaal parket geeft geen commentaar

Het federaal parket geeft geen commentaar op de berichtgeving van televisiezender RTL-TVI over de “Mars tegen de angst” die op 27 maart moest plaatsvinden, maar uiteindelijk niet doorging. Volgens RTL-TVI werd die niet afgelast wegens een gebrek aan politiecapaciteit op het terrein, maar wel degelijk vanwege een nieuwe imminente terreuraanslag. “Wij geven nooit commentaar over eventuele dreigingen”, klinkt het bij het federaal parket. De mars, die hulde moest brengen aan de slachtoffers van de terreuraanslagen van Zaventem en Maalbeek, werd afgelast na een oproep van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en Brussels burgemeester Yvan Mayeur. Ze riepen veiligheidsoverwegingen in. “Gezien de politiecapaciteit op het terrein en omdat de prioriteit naar het gerechtelijk onderzoek gaat, willen we oproepen om niet te manifesteren”, zo luidde de oproep.

Maar volgens informatie uit politiebronnen was er wel degelijk een geïdentificeerde terroristische dreiging tegen de mars, meldde RTL-TVI gisterenavond. “In documenten worden twee mannen genoemd: ‘Moustapha Benhattal zou bezig zijn met een terroristische aanval tegen een bijeenkomst van burgers. Yassine Atar zou deel uitmaken van het plan, hij is de neef van de broers El Bakraoui. Moustapha Benhattal en Yassine Atar zijn bekend bij het gerecht.'”

De 40-jarige Moustapha Benhattal werd uiteindelijk opgepakt op 17 juni, omdat hij ervan verdacht werd een aanslag te willen plegen op een fandorp op het Rogierplein tijdens het Europees voetbalkampioenschap. Hij is de oom van de broers El Bakraoui, twee van de kamikazes van de aanslagen in Brussel. Yassine Atar is hun neef en de broer van Oussama Attar, volgens sommige bronnen het vermoedelijke brein van de Belgische aanslagen die nog steeds voortvluchtig is.

bron: Belga