"Spotify beperkt aanbod voor gratis gebruikers"

Spotify wil nieuwe albums binnenkort niet meer beschikbaar maken voor gratis gebruikers. Dat vertellen anonieme bronnen aan The Financial Times. De muziekdienst wil niet reageren op de geruchten.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant zit Spotify rond de tafel met platenmaatschappijen Universal, Sony en Warner om te onderhandelen over de contracten. De labels zijn niet de grootste fans van de streamingsdienst, maar Spotify is wel afhankelijk van hen.

Om hen tegemoet te komen, zou de dienst bereid zijn de gratis abonnementen te beperken. Zo zouden artiesten kunnen aangeven dat ze hun nieuwste plaat in eerste instantie alleen beschikbaar willen maken voor betalende gebruikers. Pas later zouden de albums ook gratis te streamen zijn.

In ruil voor deze toegeving hoopt Spotify dat de platenmaatschappijen minder royalty's gaan vragen. Het bedrijf moet nu zo'n 70% van zijn inkomsten aan de labels geven.

Extra inkomsten kan Spotify goed gebruiken. Het bedrijf wil naar de beurs trekken, maar kan dat enkel doen als het betere financiële resultaten haalt. Bovendien is er ook meer concurrentie van onder meer Apple Music en Tidal.

De onderhandelingen tussen Spotify en de platenmaatschappijen zouden nog in de beginfase zitten en duren mogelijk nog tot het eind van het jaar.