Hasseltse rechter buigt zich over vraag van GAIA om pop-up slachthuizen te verbieden

Hasseltse rechter buigt zich over vraag van GAIA om pop-up slachthuizen te verbieden

In de Hasseltse burgerlijke rechtbank is vanmorgen de procedure ingeleid die dierenrechtenorganisatie GAIA had aangespannen tegen de stad Beringen in verband met de tijdelijke slachtplaatsen voor onverdoofd slachten tijdens het Offerfeest. GAIA heeft die slachtplaatsen omgedoopt tot pop-up slachthuizen, die in de ogen van Michel Vandebosch illegaal zijn. “Een veredelde loods wordt voor een paar dagen tot ‘slachthuis’ omgebouwd en na het Offerfeest weer in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. Het gaat om een illegale manier van slachten”, aldus Vandebosch.

Alle partijen werden vandaag eerst opgeroepen. De rechter vroeg zich af wat hij kon doen want het is kort dag aangezien het Offerfeest op 11 en 12 september plaatsvindt. Volgens raadsman Stijn Vandamme van GAIA was het lang onduidelijk of Beringen een aanvraag tot erkenning voor een tijdelijke slachtplaats had ingediend. Meesters Luc Vanderputte en Kristof Hermans vertegenwoordigen de stad Beringen.

Om 11.30 uur komen alle partijen terug aan het woord. De rechter in Hasselt zou eventueel een voorlopige maatregel kunnen uitspreken over de pop-up slachthuizen. Vrijdag wordt een gelijkaardige zaak tegen de stad Genk ingeleid bij de burgerlijke rechtbank in Tongeren.

bron: Belga