Suikersmokkelaar doet zich voor als drugsdealer

Toen de Zweedse politie onlangs een man tegenhield met twintig plastiek zakjes vol wit poeder, concludeerden de agenten logischerwijs dat ze een drugsdealer geklist hadden. De man bevestigde eerst hun vermoedens, maar onderzoek zou later anders uitwijzen.

De politie van Skellefteå trof deze zomer een opmerkelijke lading aan in de kofferbak van een wagen: een twintigtal zakjes wit poeder. Een snelle test door de agenten toonde aan dat de zakje drugs bevatten. Logischerwijs werd de bestuurder van de auto ingerekend.

Tijdens de bevraging over het verdachte witte poeder, gaf de man toe dat hij inderdaad een kleine hoeveelheid amfetamine in zijn wagen had liggen. Niet veel later kwam hij echter op die woorden terug. De vreemde smokkelaar beweerde plots dat de zakjes geen drugs bevatten, maar druivensuiker. Een onderzoek heeft de claims van de bestuurder bevestigd: de zakjes bevatten niet meer dan dextrose. Met het schaamrood op de wangen moesten de agenten de man opnieuw vrijlaten.

Waarom de initiële test van de politie positief was, is een raadsel. “Ik heb nog nooit gehoord van een soortgelijk geval”, verklaart agent Lars Westermark aan The Local. “Deze snelle tests zijn nochtans goedgekeurd om op drugs te screenen. De instrumenten zijn erg gevoelig dus een mogelijke verklaring is dat er amfetamines in de buurt geweest zijn en dat het toestel die restwaarde waarnam”, aldus Westermark.

De politie kon niet achterhalen waarom de man zakjes suiker vervoerde of waarom hij heeft gelogen over zijn vracht.

Archiefbeeld AFP / French Customs Office