Stembureaus geopend voor parlementsverkiezingen Hongkong

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Hongkong zijn zondagochtend de stembureaus geopend voor de parlementsverkiezingen. Het gaat om de eerste verkiezingen sinds de pro-democratische "parapluprotesten" van 2014. Toen trokken gedurende twee maanden meer dan tienduizend mensen de straat op in de oude Britse kolonie om een echt algemeen kiesrecht te eisen van China. In totaal hebben 153 mensen zich kandidaat gesteld voor 58 zitjes, terwijl de 12 andere parlementsleden hun zetel automatisch behouden. De Wetgevende Raad van Hongkong kan zich uitspreken over wetten, rechters aanduiden of ontslaan, en duidt ook de regeringsleider aan.

De verkiezingsstrijd gaat tussen partijen die meer democratie willen en partijen die meer verwantschap voelen met de Chinese partijpolitiek. De zogenaamde "pan-democratische" alliantie moet minstens 18 zitjes in het parlement behouden om haar vetorecht te bewaren.

Moesten de pro-democraten dat recht verliezen, kunnen ze zich namelijk ook niet verzetten tegen een controversieel wetsvoorstel om het verkiezingssysteem te hervormen, waardoor een commissie, die voornamelijk bestaat uit aanhangers van Peking, de kandidaten voor de verkiezingen zou verkiezen vooraleer de publieke stemming plaatsvindt. Het wetsvoorstel leidde tot de "parapluprotesten" van 2014, en werd in het verleden steeds tegengehouden door de pan-democraten.

De verkiezingen worden nauwgezet in het oog gehouden, omdat de inwoners van Hongkong vrezen dat ze geleidelijk aan hun recht verliezen om op een open en kritische manier over de overheid van Hongkong en China te spreken. Hongkong werd in 1997 door Groot-Brittannië overgedragen aan China, maar heeft wel een eigen wettelijk en bestuurlijk systeem.

De stemlokalen sluiten om 22.30 uur (15.30 uur Belgische tijd). De resultaten worden uren later verwacht.

Bron: Belga