Frankrijk wil ontmanteling van 'jungle' in Calais "stapsgewijs" voortzetten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Frankrijk zal "stapsgewijs" doorzetten met de ontmanteling van het vluchtelingenkamp in de Noord-Franse stad Calais. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve verklaard. "Mijn intentie is wel degelijk om met de grootste vastberadenheid door te gaan met de stapsgewijze ontmanteling" van het vluchtelingenkamp, zo zegt de minister in een interview dat in de lokale krant Nord Littoral gepubliceerd werd. "We hebben in het begin van de maand maart al het zuidelijke deel van het kamp ontmanteld. En we zijn er ook al mee begonnen in het noordelijke deel."

Sinds het voorjaar van 2015 zitten in de buurt van Calais duizenden migranten bijeen. Ze hopen er een mogelijkheid te krijgen om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Hun kamp heeft intussen de bijnaam 'jungle' gekregen.

Volgens Cazeneuve bevinden zich nu ongeveer 6.900 mensen in het vluchtelingenkamp. Maar verschillende hulporganisaties hebben het over "meer dan 9.000" inwoners in de jungle.

Frankrijk zet onder meer in op een vrijwillig vertrek uit Calais, door elders tegen het eind van het jaar zowat 8.000 bijkomende opvangplaatsen te creëren.

Bron: Belga