Fruitsmokkelaars verbeteren weg tussen Rusland en Wit-Rusland

Indian labourers work to clear a landslide on the National Highway 44 at Khasiapunji some 75 kms north of Karimganj on the border of the north-eastern states of Assam and Tripura on July 11, 2016. Heavy rains have rendered roads into the north Indian state of Tripura from the rest of the country all but impassable. / AFP PHOTO / STR

Fruitsmokkelaars hebben een zandweg tussen Rusland en Wit-Rusland in het geniep een upgrade gegeven. Met behulp van zware machines hebben ze een brede, verharde gravelweg aangelegd, waarop keren en voorbijsteken zelfs mogelijk is voor vrachtwagens. 

Sinds de Europese sancties na de annexatie van de Krim en de ban op Europese import als Russische reactie, wordt fruit stiekem Rusland binnengebracht. Volgens BBC hielden douaniers eerder deze maand nog een konvooi van negen vrachtwagens tegen nabij het piepkleine grensdorpje Klimenki. In de camions zat maar liefst 175 ton Grieks en Pools fruit, maar wat de douaniers vooral verbaasde was hoe de chauffeurs de grenspost hadden omzeild: een weg van 4,5 kilometer die ze zelf aangelegd hebben.

Districtshoofd Sergei Listopadov ziet de humor van de situatie wel in. Bij Ria Novosti grapte hij dat hij de mysterieuze smokkelaars graag zou bedanken voor hun harde werk. Listopadov heeft ook aangegeven dat lokale bewoners zich vragen stelden bij de wegenwerken. De wegenbouwers maakten hen wijs dat ze aan de slag waren voor een lokale zakenman. Een verharde weg in plaats van een zandpad dat zelfs met paard en kar moeilijk begaanbaar is, was waarschijnlijk reden genoeg om zich niet meer vragen te stellen.

De douaniers kunnen er intussen niet mee lachen. Ze hebben niet de autoriteit om de weg opnieuw op te breken, aangezien die ook deels in Wit-Rusland ligt. Het enige dat ze voorlopig kunnen doen, is de spiksplinternieuwe weg nauwlettend in het oog houden.

Archiefbeeld AFP / STR