Hoge ozonconcentraties door combinatie luchtvervuiling en hoge temperaturen

Hoge ozonconcentraties door combinatie luchtvervuiling en hoge temperaturen

De komende dagen zullen het zonnige weer en hoge temperaturen in combinatie met de aanwezigheid van ozonvoorlopers in de lucht, de vorming van ozon bevorderen, meldt de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (Ircel). Vandaag worden hoogste uurgemiddelde ozonconcentraties verwacht tussen 110 en 145 microgram ozon per kubieke meter lucht. Morgen worden ozonconcentraties verwacht tussen 125 en 185 microgram/m³ en zal de kans op overschrijding van de Europese informatiedrempel van 180 microgram/m³ toenemen.

Vrijdag wordt verwacht dat de concentraties nog zullen toenemen met een nog hoger risico op overschrijding van de Europese informatiedrempel van 180 microgram/m³ in heel het land.

Door inwerking van uv-licht op de aanwezige luchtverontreiniging op warme zomerdagen wordt ozon (O3) op leefniveau gevormd. Blootstelling aan hoge ozonconcentraties kan zorgen voor acute gezondheidsklachten zoals irritaties aan de ogen, neus en keel, prikkelende hoest en overgevoeligheid van de longen. Iedereen, ook gezonde mensen, die in de buitenlucht inspanningen levert, ondervindt bij hoge ozonwaarden een longfunctievermindering en loopt het risico van ontstekingsreacties aan de luchtwegen.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid raadt aan om bij hoge ozonconcentraties volgende maatregelen te nemen: lever geen zware inspanningen tussen 12 en 22u; blijf binnen indien mogelijk, want de ozonconcentraties zijn er altijd een heel stuk lager dan in de buitenlucht; rust zoveel mogelijk en raadpleeg bij twijfel een arts.

bron: Belga