Dertien nieuwe kardinalen tijdens consistorie in november

Dertien nieuwe kardinalen tijdens consistorie in november

Paus Franciscus roept voor november een consistorie samen waarin dertien nieuwe stemgerechtigde kardinalen worden benoemd. Dat bericht kerknet.be vandaag, op basis van het gezaghebbende jezuïetentijdschrift America. Met de creatie van de nieuwe kardinalen op het einde van het ‘Jaar van de Barmhartigheid’ wordt het overwicht van Europese kardinalen bij een eventueel conclaaf, waarin een paus wordt verkozen, voor het eerst in de geschiedenis doorbroken.

De namen van de nieuwe kardinalen zijn niet bekend. Maar volgens het jezuïetentijdschrift is de kardinaalscreatie van de aartsbisschoppen van Barcelona en Madrid, respectievelijk Juan José Omella Omella en Carlos Osoro Sierra, quasi onvermijdelijk. Ook Venetië en Turijn in Italië maken kans op een kardinaal. Volgens America is het bovendien vanzelfsprekend dat er nieuwe kardinalen uit Afrika en Azië worden gecreëerd.

In theorie kan ook aartsbisschop Jozef De Kesel (69), de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, kardinaal worden omdat kardinaal Godfried Danneels de leeftijd van 80 jaar heeft bereikt en op het conclaaf niet langer stemgerechtigd is.

Paus Franciscus heeft de internationalisering van het kardinaalscollege fel doorgezet, waardoor de kardinaalscreatie niet langer vanzelfsprekend is. De Belgische kardinaal geldt anderzijds ook als een geestesverwant van de paus. Monseigneur André-Joseph Léonard, de voorganger van De Kesel als aartsbisschop van Mechelen-Brussel, maakte geen deel uit van het kardinaalscollege.

bron: Belga