Bende Indiase mensensmokkelaars opgerold

De Brusselse federale gerechtelijke politie heeft een bende Indiase mensensmokkelaars opgerold die al enige tijd actief was langs de E40-autosnelweg. Vijf verdachten zijn door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst, zo melden gerechtelijke bronnen. De bende zou de voorbije maanden grote aantallen illegalen naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld hebben. De slachtoffers werden eerst ondergebracht in verschillende zogenaamde ‘safe houses’ in Brussel en vervolgens op parkeerterreinen langs de E40-autosnelweg op vrachtwagens naar het Groot-Brittannië gezet.

Om de overtocht te kunnen maken, moesten de illegalen grote geldsommen betalen. De Brusselse FGP kwam de bende enige tijd geleden op het spoor en viel dinsdag binnen op verschillende plaatsen in het Brusselse. Vijf personen werden daarbij opgepakt en woensdag door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst. Binnen de vijf dagen verschijnen ze voor de Brusselse raadkamer, die moet beslissen over hun verdere aanhouding.

Eind juni had de FGP Halle-Vilvoorde nog een andere bende mensensmokkelaars opgerold, bestaande uit Palestijnen, Syriërs en Egyptenaren. Die zou tussen november 2015 en juni tientallen mensen zonder papieren op vrachtwagens naar het Verenigd Koninkrijk gezet hebben. Begin september begint voor de Brusselse correctionele rechtbank dan weer het proces tegen nog een andere bende mensensmokkelaars, die ook actief was op de verschillende snelwegparkings en in november 2016 was opgerold.

bron: Belga