Iran wil samenwerking met Cuba versterken

Iran wil samenwerking met Cuba versterken
Iran wil samenwerking met Cuba versterken

Iran wil “nieuwe wegen bewandelen” met Cuba, en de samenwerking met het Caraïbisch eiland versterken, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif maandag op de eerste dag van zijn bezoek aan zes Latijns-Amerikaanse landen. “Dit is een geschikt moment om onze relaties te versterken. (…) We zullen een nieuw pad inslaan”, zei de minister voor de start van zijn ontmoeting met zijn Cubaanse collega Bruno Rodriguez aan de pers.
Zarif had het over mogelijke nieuwe akkoorden met Cuba over industrie, energie en wetenschappelijke technologie. “Wij hebben altijd aan de kant van het grote Cubaanse volk gestaan als het gaat om de wreedheden en onrechtvaardige sancties, en omgekeerd ook”, zo voegde de minister toe, die lof had voor de weerstand die de Cubanen boden aan de Verenigde Staten, waarmee het eiland eind 2014, na meer dan een halve eeuw, weer relaties aanknoopte.
Cuba steunt het recht van Iran om een nucleair programma voor burgerlijke doeleinden te ontwikkelen, terwijl Teheran het economische embargo afkeurt van de VS ten aanzien van Cuba.
Ook Teheran herstelde onlangs de relaties met de VS, die sinds 1980 verbroken waren, door in juli vorig jaar met Washington en vijf andere grootmachten een nucleair akkoord te sluiten. Daardoor zijn een deel van de internationale sancties tegen Iran opgeheven, in ruil voor een beperking van zijn nucleair programma.
Volgens de Cubaanse pers zal Zarif de volgende dagen ook nog een bezoek brengen aan Nicaragua, Ecuador, Chili, Bolivia en Venezuela. Dat doet hij in het gezelschap van een delegatie Iraanse bedrijfsleiders.

Bron: Belga