Dit heb je gemist op Pukkelpop: de toppers en de teleurstellingen

De Vlaamse festivalzomer wordt traditioneel afgesloten met een Limburgs hoogtepunt: Pukkelpop. Dit jaar werden er nog twee extra podia neergepoot en stonden er meer dan 250 artiesten op de affiche. Een overzicht van de opmerkelijkste passages.

De toppers

1. Oscar and the Wolf

Sensueel dansen in een geheel witte outfit die royaal afgewerkt is met zilveren glitterslierten: ik zou het niet moeten proberen, maar voor frontman Max Colombie pakte het op Pukkelpop bijzonder goed uit. De strak geregisseerde show barstte van de special effects – vuurkanonnen én confetti -, zijn muzikanten torenden vanop hun verhoogjes indrukwekkend boven het publiek uit terwijl Colombie als een volwaardige headliner zelfzeker op en rond het podium bewoog. De triomfantelijke glimlach was het hele optreden lang niet van z’n gezicht te branden en werkte besmettelijk op het publiek, dat uitzinnig alle gekende hitjes meescandeerde. Het enige minpuntje? Het gebrek aan muzikaal materiaal, waardoor de show door sommigen te licht bevonden werd.

2. Die Antwoord

Overgave! Passie! Kostuumwissels! Die Antwoord serveerde de resterende Rihanna-fans alles waarop ze al zo’n goede twee uur stonden te wachten. Het duurde dus welgeteld drie seconden voordat de menigte zich gewillig liet meevoeren door dit Zuid-Afrikaanse rariteitenkabinet dat uitpakte met een ongeëvenaard spektakel. En terwijl de dansbenen driftig werden losgeschud verspreidde de collectieve opluchting zich over de hele wei: die eerste Pukkelpopdag zou dan toch niet op één grote teleurstelling uitdraaien.

3. Izzy Bizu

Eén single: meer had de ontwapenende Izzy Bizu niet nodig om de nieuwe Lift-tent afgeladen vol te krijgen. Met haar mix van pop, soul en funk zette ze het publiek in een mum van tijd aan tot swingen. Haar loepzuivere stem vulde probleemloos elk hoekje van de tent en na afloop beseften we dat het enkel de overdonderde blik in haar ogen was die liet uitschijnen dat deze dame slechts aan het begin van haar carrière staat.

4. Jamie Lidell

Deze Britse soulkoning tilde z’n vertrouwde set naar een hoger niveau met live koperblazers, schattige orgeltjes en een paar indrukwekkende jazz-solo’s. Het publiek kwam, zag en liet zich uitbundig meevoeren door zowel het oude als het nieuwe, veelbelovende werk van deze topperformer.

5. Bazart

Pukkelpop was voor Bazart het sluitstuk van een grote tour langs zowat alle zomerfestivals, maar de tot de nok gevulde tent bewees dat het Vlaamse festivalpubliek dit vijftal nog lang niet beu is. De voorste rijen werden bezet door een legertje bakvissen die uit de bol gingen, maar wie achteraan keek, zag dat frontmant Mathieu Terryn intussen ook oudere zieltjes heeft gewonnen voor zijn muziek.

De teleurstellingen

1. Rihanna

Ondanks haar kwalijke live-reputatie stond het concert van Rihanna al wekenlang met stip in mijn agenda genoteerd. Vol verwachting stond ik dan ook vijftig minuten lang te trappelen tussen de 15-jarigen op de voorste rijen. Groot was de ontgoocheling toen Riri met een schrijnend gebrek aan enthousiasme de eerste noten door haar micro bazelde en er niet bepaald uitzag alsof ze de rest van de show wél naar een hoogtepunt zou tillen. Een uur lang zagen we met lede ogen aan hoe deze popkoningin bij elk nummer een beetje meer van haar troon donderde.

2. Dua Lipa

Twee uitstekende hitjes, een verleidelijke glimlach en een niet onaardige stem. Dat waren de twee grote troeven die popzangeres Dua Lipa in handen had om de harten van het publiek te veroveren. Dat dat niet helemaal gelukt is, ligt dan ook vooral aan het feit dat ze weinig eigen materiaal heeft om mee uit pakken. Reikhalzend kijken we uit naar dat eerste album.

3. Gnash

Net zoals Dua Lipa is Gnash een beetje het slachtoffer van zijn eigen succes. De afgelopen jaren maakte hij vooral het mooie weer als producer en DJ, tot hij plots met ‘I hate you, I love you’ een wereldhit te pakken had. Tijd om aan die toononvastheid te werken had ie dus niet, al maakt hij dat ruimschoots goed met z’n enthousiasme.

 

Mare Hotterbeekx