Noord-Korea dreigt opnieuw met kernaanval

Noord-Korea dreigt opnieuw met kernaanval
Noord-Korea dreigt opnieuw met kernaanval

Noord-Korea heeft opnieuw gedreigd met een preventieve kernaanval nu de Verenigde Staten en bondgenoot Zuid-Korea vandaag begonnen zijn met hun jaarlijkse militaire manoeuvres. In een verklaring van het Noord-Koreaanse leger, geciteerd door de staatszender, klinkt het dat de VS en hun bondgenoot een kernoorlog op het Koreaanse schiereiland aan het voorbereiden zijn. Vanuit Washington en Seoel wordt ontkend dat de manoeuvres een repetitie zijn voor de invasie van het geïsoleerde land. Het Zuid-Koreaanse leger meldde dat Noord-Korea, zoals gebruikelijk, op de hoogte werd gebracht van de start van “Ulchi Freedom Guardian”.

Aan de manoeuvres, die 12 dagen duren, nemen ruim 25.000 Amerikaanse soldaten en 50.000 Zuid-Koreaanse deel. Ulchi Freedom is eigenlijk vooral een simulatie op computer van een oorlog op het schiereiland.

Sinds begin dit jaar, na een nucleaire test van het regime in Pyongyang, zijn de spanningen op het schiereiland opgelopen. Volgens experts zijn de relaties tussen de buurlanden sinds de jaren 70 nooit zo slecht geweest. Begin dit jaar al knipte Pyongyang de twee nog resterende communicatielijnen, voor de regering en het leger, tussen de buurlanden door. In juli volgde het laatste rechtstreekse communicatiekanaal met Washington.

Bron: Belga