"We moeten nú het momentum grijpen"

Met zes medailles hebben de Belgen op de voorbije Olympische Spelen in Rio beter gepresteerd dan vooraf verhoopt. Delegatieleider Eddy De Smedt pleit ervoor om het ijzer te smeden als het heet is. "We moeten het momentum grijpen."

Twintig jaar was het geleden dat ons land op de Spelen zes keer het podium haalde. Toen waren die successen grotendeels te danken aan de sterke prestaties in het judo, terwijl er in Brazilië in zes verschillende disciplines gescoord werd. Die onverwachte meevallers gingen niet onopgemerkt voorbij aan het thuisfront. "België heeft de Spelen beleefd zoals de Tour de France of het EK voetbal", merkt De Smedt (foto) op. "Het is daarom dat we nu een klimaat van topsport moeten scheppen en niet binnen zes maanden of een jaar. Succes genereert namelijk succes."

Om zo’n topsportklimaat verder uit te bouwen en in de toekomst nog meer medailles te oogsten, zijn wel financiële middelen nodig. "We moeten vooral investeren in trainingsinfrastructuur", stelt Pierre-Olivier Beckers, de voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). "We hebben ook geld nodig om een zo professioneel mogelijke omkadering te scheppen, op het niveau van de coaching met wetenschappelijke en technologische middelen."

Voorlopig moet het BOIC het stellen met een bescheiden budget van 36 miljoen euro per jaar, al valt daar volgens Beckers best iets mee te doen. Specialiseren in bepaalde sporten is dan wel de aangewezen tactiek. "Zowel aan Vlaamse als Franstalige kant moeten we ons blijven richten op een beperkt aantal sporten. Dat is de juiste weg."