Vijf redenen waarom je je tijd verspilt in de fitness

Geïnspireerd door de schier eindeloze stroom aan perfect afgetrainde lichamen op sociale media vinden steeds meer mensen de weg naar de fitnesszaal, maar vaak blijven zichtbare resultaten achterwege. Als je het gevoel hebt dat je je tijd aan het verspillen bent, is de kans groot dat je in een van deze valkuilen getrapt bent.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

1.Je hebt geen doel

"He who fails to plan, plans to fail", luidt een Engelse boutade en die vat deze valkuil treffend samen. Om een bepaalde doelstelling te halen, moet je ze eerst formuleren. Waarom schafte je een abonnement aan? Wil je afvallen, bijkomen, je conditie verbeteren, spiermassa opbouwen, ...? Elke doelstelling vereist immers een verschillende aanpak.

2.Je hebt geen regelmaat

De ene week ga je elke dag en de week erop amper een keer: zo kom je nergens. Trainen doe je niet wanneer het je uitkomt of je er zin in hebt, maar wanneer je programma het voorschrijft. Je kan geen trainingen 'inhalen' en je kan ze ook niet clusteren. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, maar als je te lang wacht tussen twee trainingen, kan je eventuele supercompensatie op je buik schrijven.

3.Je schrijft niets op

Het doel van elke training is vooruitgang. Als je geen vooruitgang maakt, onder welke vorm dan ook (snellere tijden, meer gewicht, minder rust, hoger trainingsvolume, ... ), ben je je tijd aan het verspillen. Om zeker te zijn dat je vooruitgaat, moet je je trainingsprestaties kunnen vergelijken. Je moet maw een trainingsdagboek bijhouden waarin je alles noteert wat je verricht. Zo kan je in de gaten houden of je wel degelijk vooruitgang boekt. Indien niet, moet er iets veranderen.

4.Je slaapt te weinig

Trainingen vormen de stimuli voor vooruitgang, maar de echte winst boek je wanneer je rust. Herstel is de basis van alles en steunt op twee belangrijke pilaren: slaap en voeding. Wie geen zeven à acht uur kwaliteitsvolle slaap per nacht heeft, hypothekeert zijn of haar atletisch potentieel. Zelfs als al de rest op punt staat.

5.Je eet slecht

Zeker wie wil afvallen of bijkomen, onderschat het belang van voeding best niet. Om gewicht te verliezen hoef je niet te trainen, je calorie-inname beperken is wél een must. Het is onmogelijk om een slecht dieet te compenseren in de sportschool, hoe hard je ook je best doet. Wees ook spaarzaam met supplementen: ze zijn duur, zitten vol additieven en zijn zelden echt waardevol.