Neuspeuteren is een gevaarlijke gewoonte

Haal die vinger uit je neus en geef jezelf een belerende tik tegen het hoofd. Want als je neuspeutert, geef je de bacterieën in je neus de perfecte omgeving om zich te vermenigvuldigen.

Moederraad komt altijd te laat. Dat is een spreekwoord dat ik juist heb uitgevonden, maar is hier wel toepasselijk. Als mijn moeder twintig jaar geleden overtuigender was geweest, dan zat ik misschien hier niet mijn leven te riskeren door in mijn neus rond te wriemelen terwijl ik dit artikel schrijf.

De Amerikaanse dokter Voigt heeft in opdracht van Business Insider de gevaren van neuspeuteren uit de doeken gedaan en het blijkt dat niet de indringende vinger de grote risicofactor is, maar dat het gevaar al in je neusgaten aanwezig is. Die zitten namelijk vol met bacterieën en zij gebruiken de ronddraaiende vinger om hun voedingsbodem uit te breiden.

Dat gewriemel in de neus veroorzaakt namelijk vaak minuscuul kleine wondjes en de bacterieën smijten zich op het vrijgekomen bloed. Hierdoor vergroot de korst en irritatie in de neus. Dat is een probleem, want vooral het voorste punt van het reukorgaan is heel gevoelig. Er lopen wel vijf aders naartoe en irritatie daar kan leiden tot extra of hevigere bloedingen.

Foto Pixabay