Jupiler Pro League - AA Gent houdt tegen Westerlo de punten thuis

AA Gent heeft zondag op de vierde speeldag van de Jupiler Pro League rode lantaarn Westerlo in eigen huis met 4-2 geklopt. Filip Daems bracht de bezoekers halfweg de eerste helft op voorsprong, maar uiteindelijk won 'la Gantoise', na een sterke tweede helft met onder meer twee doelpunten van goaltjesdief Jérémy Perbet, makkelijk. Gent-coach Hein Vanhaezebrouck gunde met het oog op de belangrijke Europese uitwedstrijd van donderdag in de play-offronde van de Europa League tegen het Macedonische FK Shkendija enkele vaste waarden rust. Onder meer tweede doelman Yannick Thoelen, de jonge verdediger Siebe Horemans en flankaanvaller Dieumerci Ndongala kregen hierdoor een plaats in de basis.

De eerste kans van de match was voor Gent, maar Westerlo-doelman Koen Van Langendonck bracht redding op de poging van Moses Simon. Na 22 minuten klommen de Kemphanen verrassend op voorsprong. Ouderdomsdeken Daems kopte aan de eerste paal een corner van Robin Henkens binnen. De thuisploeg reageerde, maar kwam niet verder dan enkele halve kansen. Kenny Saief kwam het dichtst bij de gelijkmaker, maar Van Langendonck stond pal op de kopbal van de Israëliër. Aan de overkant counterde Westerlo gevat. Thoelen moest pogingen van Benji De Ceulaer en Maxime Annys uit zijn doel houden.

Nauwelijks was de tweede helft op gang getrapt of Perbet hing de bordjes in evenwicht. De Gentse sluipschutter stond op de juiste plaats om een voorzet van Simon binnen te werken (47.). De Buffalo's waren gelanceerd en dwongen kans na kans af. Twintig minuten voor tijd was het opnieuw de onvermijdelijke Perbet die Gent op voorsprong trapte op assist van Danijel Milicevic. De veer bij Westerlo was gebroken en via goals van Milicevic (76.) en Saief (87., op penalty) stelde Gent de zege veilig. De 4-2 van invaller Elton Acolatse (89.) viel te laat.

Door de overwinning stijgt Gent (8 punten) in de stand naar de tweede plaats, die het moet delen met Anderlecht en Charleroi, op twee punten van leider Zulte Waregem. Westerlo blijft hekkensluiter met een punt uit vier wedstrijden.

Donderdag wacht al de volgende opdracht voor Gent. De mannen van Vanhaezebrouck moeten dan in de play-offronde van de Europa League een 2-1 voorsprong verdedigen op bezoek bij het Macedonische FK Shkendija.