Weerbericht - Weekend wordt winderig

door
Belga
Leestijd 3 min.

Zaterdagmiddag wordt het vrij winderig met afwisselend opklaringen en wolkenvelden, soms met buien en daarbij is ook een donderslag niet uitgesloten. De zuidwestenwind waait matig tot soms vrij krachtig met windstoten tot 60 km/u. De temperaturen halen nog altijd de seizoenswaarden met maxima van 18 tot 20 graden in de Ardennen en 21 tot 23 graden elders in het land. Zaterdagavond en in het eerste deel van de nacht worden de buien aanvankelijk zeldzamer en de opklaringen breder. Maar op het einde van de nacht bereikt een nieuwe en vrij actieve regen- en buienzone ons land vanuit het westen. De minima schommelen tussen 11 en 14 graden in het binnenland en rond 15 of 16 graden in de kuststreek en het westen. De zuidwestenwind neemt wat af en wordt meestal matig in het binnenland maar nog vrij krachtig aan zee met daar nog windstoten tot 60 km/u.

Zondag is het meestal zwaarbewolkt en krijgen we perioden met regen of buien, mogelijk met een donderslag. In de loop van de namiddag wordt het in het westen droger met opklaringen. Het is vrij fris met maxima rond 16 graden op de Ardense Hoogten en 19 tot 21 graden elders in het land. De wind waait matig tot vrij krachtig uit zuidwest tot west met windstoten tot 60 km/u, aan zee soms krachtig met daar windstoten tot 70 km/u. In de loop van de namiddag neemt de wind geleidelijk in kracht af en wordt 's avonds meestal matig.

In de loop van de nacht verdwijnt de regen geleidelijk en het wordt tijdelijk droog met enkele opklaringen, vooral in het westen en het centrum. In het tweede deel van de nacht wordt het vanaf het westen opnieuw zwaarbewolkt en kan er wat lichte regen of motregen vallen. De temperaturen dalen naar minima tussen 10 graden op de Ardense Hoogten en 16 graden in de kuststreek. de wind blijft meestal matig waaien uit west tot zuidwest.

Maandag trekt een warmfront door het land met eerst veel wolken en soms wat (mot)regen. In de loop van de namiddag komen we terecht in een brede warme sector en verschijnen er vanuit het westen brede opklaringen en is het droog. In het oosten kan het tot de avond duren alvorens de zon goed doorbreekt. Maxima lokaal tot 23 graden bij een matige westzuidwestenwind.

Na maandag breekt een warme zomerperiode aan die aanhoudt tot in het weekend. Van dinsdag tot en met donderdag is het zeer zonnig met slechts enkele onschuldige hoge wolkensluiers. Het kwik schommelt dinsdag rond 27 graden, en woensdag en donderdag kan het kwik op diverse plaatsen de tropische grens van 30 graden bereiken.

Vrijdag ruimt de wind naar het westen en spoelt er koelere zeelucht het land binnen. Er is dat wat meer bewolking aanwezig maar de zon is eveneens regelmatig nog van de partij. Lokaal kan er een onweer losbarsten maar op de meeste plaatsen blijft het gewoon droog. Het kwik haalt nog zowat 28 graden in het centrum.

Zaterdag zorgt de opbouw van een nieuw hogedrukgebied over onze streken opnieuw voor zonnig weer. Later neemt de kans op een lokaal warmteonweer toe. Het wordt nog steeds zowat 26 à 27 graden in het centrum.

bron: Belga