Vuelta - Sky erg nipt het snelst in ploegentijdrit, Kennaugh eerste leider

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Britse Team Sky heeft zaterdag de eerste rit in de Ronde van Spanje gewonnen. De ploeg van Chris Froome legde het parcours van 27,8 kilometer af in 30:37, goed voor een gemiddelde van 54,48 km/uur. Movistar, de ploeg van Nairo Quintana en Alejandro Valverde, was een fractie van een seconden trager en finishte in dezelfde tijd als tweede. Het Australische Orica-BikeExchange vervolledigde het podium op zes seconden. De Brit Peter Kennaugh mag de eerste leiderstrui aantrekken. Het was de procontinentale ploeg Bora-Argon 18, de ploeg van Peter Sagan volgend seizoen, die als eerste van start ging in Ourense voor een ploegentijdrit over vlakke wegen. De Duitse formatie zette al meteen een stevige tijd neer met 31:34 en zou uiteindelijk als tiende finishen.

Enkele ploegen beten daarna de tanden stuk op de chrono van de Duitsers en hoewel Astana beter leek te doen, moest het uiteindelijk, mede door mechanische pech van de jonge kopman Miguel Angel Lopez, toch nog één seconde prijsgeven op de Duitsers.

Het was Etixx-Quick Step, tweevoudig wereldkampioen ploegentijdrit, die als eerste onder de chrono dook, 35 seconden, en mocht plaatsnemen in de hotseats. Lang zou dat niet duren, want Orica-BikeExchange deed daar nog nog eens 16 seconden vanaf. Uitkijken was het vervolgens naar BMC, titelverdediger in de ploegentijdrit en vorig jaar ook de beste in de proeven in de Vuelta en de Tour, maar de Amerikaanse ploeg kwam één seconde te kort op de Australiërs en zou vrede moeten nemen met een vierde stek.

Movistar, nochtans traag vertrokken, deed daarna evenwel nog beter en dook zes seconden onder de chrono van de ploeg van Esteban Chaves. Het zou evenwel niet volstaan voor de zege, want Froome & co bleken een fractie van een seconde sneller dan de Spanjaarden, goed voor de zege. Peter Kennaugh kwam als eerste over de finish en is de eerste leider.

Alberto Contador, één van de topfavorieten voor de eindzege, begon met zijn Tinkoff-team sterk aan de tijdrit, zette bij het eerste tussenpunt de vijfde chrono neer, maar zakte weg in het tweede deel. De ploeg zou als negende finishen en El Pistolero moet al 52 seconden prijsgeven op Froome, Valverde en Quintana. Hij verliest ook 46 seconden ten opzichte van Esteban Chaves, een andere Colombiaanse favoriet.

bron: Belga