OS 2012 – Russische Kolodko verliest zilveren medaille kogelstoten na positieve dopingtest

OS 2012 - Russische Kolodko verliest zilveren medaille kogelstoten na positieve dopingtest

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de Russische atlete Evgeniia Kolodko gediskwalificeerd van de Olympische Spelen van 2012 in Londen na een positieve dopingtest. De 26-jarige Kolodko moet haar zilveren medaille bij het kogelstoten inleveren, aldus het IOC zaterdag in een persbericht. Een nieuwe analyse wees uit dat Kolodko positief testte op testosteron en ipamorelin. Het IOC vraagt de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) om de resultaten van het kogelstoten bij de vrouwen op de Spelen in Londen aan te passen. In principe betekent dit dat het zilver naar de Chinese Lijiao Gong gaat. Het brons is dan voor de Chinese Ling Li.
Opmerkelijk: Kolodko behaalde aanvankelijk brons bij het kogelstoten. De toenmalige winnares, Nadzeya Ostapchuk, werd gediskwalificeerd nadat ze tweemaal positief had getest op anabole steroïden. Ze moest haar gouden medaille inleveren. De Nieuw-Zeelandse Valerie Adams, die oorspronkelijk zilver behaalde, kreeg dus het goud, terwijl Kolodko de zilveren medaille kreeg toegewezen. Nu wordt het podium dus opnieuw heringedeeld.
De bijkomende analyses van stalen die tijdens de Spelen van Peking (2008) en Londen (2012) zijn afgenomen, gebeuren met verbeterde methodes, aldus het IOC. Zo kunnen verboden producten opgespoord worden die destijds bij de controles tijdens de Spelen niet werden opgemerkt.

bron: Belga