OS 2008 – Rusland verliest zilver op 4×400 meter bij de vrouwen na positieve dopingtest

OS 2008 - Rusland verliest zilver op 4x400 meter bij de vrouwen na positieve dopingtest

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft drie Russische atleten gediskwalificeerd op de Olympische Spelen in het Chinese Peking in 2008 omdat ze dopingtests niet hebben doorstaan. Het gaat om onder meer de 36-jarige Anastasia Kapachinskaya, die met de Russische vrouwenploeg zilver behaalde op de 4×400 meter aflossing. Die estafetteploeg is daardoor gediskwalificeerd op de Spelen van 2008. Het IOC vordert in een mededeling dat de medailles van de estafetteploeg worden teruggegeven. Bij een nieuwe analyse bleek dat Kapachinskaya positief testte op het verboden stanozolol en testosteron. De Russische eindigde ook vijfde op de 400 meter bij de vrouwen in Peking. Het IOC besliste dat ze behalve haar zilveren medaille met de estafette ook het olympische diploma moet teruggeven.
De 36-jarige Alexander Pogorelov testte eveneens positief op testosteron. Hij was vierdes geëindigd in de tienkamp en moet van het IOC zijn olympisch diploma teruggeven. De 35-jarige Ivan Yushkov eindigde dan weer tiende bij het kogelstoten en testte positief op stanozolol, oxandrolon en testosteron.
Het IOC vraagt aan de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) om de resultaten van de betrokken wedstrijden aan te passen. Bij de 4×400 meter aflossing bij de vrouwen, betekent dit in principe dat Jamaica zilver krijgt en Wit-Rusland brons. De Verenigde Staten won destijds goud.

bron: Belga