Focus van tournee John Kerry door Afrikaanse en Golfstaten ligt op terrorisme

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgende week trekt Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry naar Kenia, Nigeria en Saoedi-Arabië. Het accent van zijn nieuwe reeks bezoeken zal op de strijd tegen het terrorisme liggen, zo kondigde het State Department donderdag aan. Het gaat om de 113de reis van de minister van Buitenlandse Zaken sinds maart 2013. Die brengt hem maandag eerst naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi, waar hij een onderhoud zal hebben met president Uhuru Kenyatta. Volgens John Kirby, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse zaken, zullen de twee het hebben over "regionale veiligheidskwesties en de samenwerking tegen terrorisme".

Daarnaast zal John Kerry ook zijn collega's van de Oost-Afrikaanse landen ontmoeten. Met hen is het belangrijk het te hebben over de conflicten in Zuid-Soedan en Somalië, en in het bijzonder over de regionale strijd tegen de islamistische rebellen van al-Shabaab.

Vervolgens verblijft Kerry op 23 en 24 augustus in Nigeria, waar hij president Muhammadu Buhari zal zien, om de Nigeriaanse economie, de strijd tegen corruptie, de mensenrechten en de strijd tegen terreur te bespreken. Naast hoofdstad Aubja bezoekt Kerry ook Sokoto in het noorden van Nigeria, om het te hebben over religieuze tolerantie en de strijd tegen radicaal geweld.

Op 24 en 25 augustus trekt de buitenlandminister verder naar Saoedi-Arabië, om er te vergaderen met zijn collega's die in de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten zetelen, alsook met de nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, en met de VN-gezant voor Jemen, Ismaïl Ould Cheikh Ahmed. Op de agenda van de leiders staan het conflict in Jemen, de oorlog in Syrië en de internationale strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat.

De relaties tussen de VS en hun bondgenoten in de Golf zijn op dit moment wat bekoeld, vooral die tussen de VS en Saoedi Arabië, voornamelijk door het conflict in Syrië en de dooi in de Amerikaanse relaties met Iran.

Bron: Belga