Elke Vanhoof plaatst zich voor BMX-finale in Rio

door
Belga
Leestijd 2 min.

Elke Vanhoof heeft zich vrijdag verzekerd van een ticket voor de olympische finale van de BMX-competitie op de Spelen in Rio de Janeiro. Ze werd gedeeld derde in haar halve finale, de top vier mocht naar de finale met acht deelneemsters. Die wordt later op de dag al gehouden, er komen acht vrouwen aan de start er er staat slechts één run op het programma. Vanhoof had in de plaatsingswedstrijd van de BMX-competitie de zesde tijd neergezet en werd in de halve finale met de Australische Caroline Buchanan, de Nederlandse Laura Smulders, de Amerikaanse Brooke Crain, de Australische Lauren Reynolds, de Russische Yaroslava Bondarenko, de Duitse Nadja Pries en de Braziliaanse Priscilla Stevaux Carnaval in de tweede reeks ingedeeld. De beste vier na drie runs mochten naar de finale. In run één eindigde Vanhoof als vierde, in de tweede werd ze na een slechte start pas zesde maar in de derde was ze goed voor een derde plaats.

Met haar dertien punten mocht ze samen met Smulders (4), Craine (7) en Bondarenko (13) naar de eindstrijd, uit de andere reeks plaatsten de Colombiaanse titelverdedigster Mariana Pajon (3), de Amerikaanse Alise Post (8), de Venezolaanse Stefany Hernandez (11) en de Française Manon Valentino (12) zich. Dat achttal strijdt in de finale - in één run - om de medailles, Vanhoof heeft haar olympisch diploma dus al op zak.

De 24-jarige Vanhoof mikte in Rio bij haar olympisch debuut op een plaats in de finale en sluit daarin eremetaal niet uit. "In de finale is alles mogelijk", liet ze eerder al noteren. Vorig jaar werd Vanhoof nog Europees kampioene. Op de Europese Spelen in Bakoe moest ze vrede nemen met een zevende plaats.

bron: Belga