Bourgeois bezorgd over intimidatie Gülen-scholen

Verschillende Turkse ouders worden onder druk gezet om hun kinderen weg te houden van de Vlaamse scholen van de Gülen-beweging. De intimidatiecampagne verontrust Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

De poging tot coup in Turkije mag dan al meer dan een maand achter ons liggen, de actie beroert nog steeds veel mensen. Het mikpunt van de frustratie is nog steeds de geleerde Fethullah Gülen, die volgens de Turkse premier Erdogan verantwoordelijk is voor de mislukte staatsgreep. De heksenjacht op zijn volgelingen richt zich nu ook op de Turkse schoolgaande jeugd in België.

Ouders met Turkse roots halen hun kinderen weg uit scholen van de Gülen-beweging uit angst om voor landverraders te worden uitgemaakt. De gezinnen ontvangen telefoontjes en e-mails en er worden bedreigingen geuit op sociale media. Fevzi Yildirim, directeur van het Lucerna-college in Anderlecht, denkt dat pro-Erdogan-organisaties achter de haatcampagne zitten. Hij heeft aangifte gedaan en de politie gevraagd om extra oplettend te zijn. In andere scholen doen zich dezelfde problemen voor.

Het nieuws van de dreigementen stemt minister-president Bourgeois ongerust. “Ik had eerder al opgeroepen om de Turkse problemen niet te importeren in Vlaanderen. Nu stel ik vast dat dit wel gebeurt.” De N-VA-politicus vraagt dat justitie onderzoekt of er strafbare feiten zijn gepleegd. “Dit zijn de regels die hier gelden, we kunnen niet dulden dat die niet gerespecteerd worden.”