Pukkelpopgangers gesensibiliseerd tegen spoorlopen

Pukkelpopgangers gesensibiliseerd tegen spoorlopen

De duizenden Pukkelpopgangers die met de trein naar het festival komen worden aan het eindstation in Kiewit bewust gemaakt van de gevaren die het roekeloos betreden van de sporen inhoudt. De sensibiliseringsactie van Infrabel, de stad Hasselt, Pukkelpop en de Spoorwegpolitie moet jongeren waarschuwen voor de grote risico’s van spoorlopen. Illegaal de treinsporen oversteken kost elk jaar verschillende dodelijke slachtoffers. “Ze schatten niet alleen de snelheid van de treinen verkeerd in, maar houden evenmin rekening met de twee richtingen waaruit treinen kunnen opduiken”, zegt Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel. “Vooral jongeren nemen grote risico’s, niet zelden met fatale afloop.” Het meest recente voorbeeld was het ongeval in Haversin (provincie Namen), waar deze zomer twee jongeren van 17 en 19 het leven lieten toen ze door een trein werden aangereden. Tot dusver waren er 474 meldingen van spoorlopen in 2016, wat ongeveer evenveel is dan in de jaren 2012 en 2013.

“Het probleem neemt dus duidelijk toe”, zegt Habib El Ouakili, schepen van Mobiliteit in Hasselt. “Ook hier in Kiewit, een station dat bekendstaat als een van de ‘hotspots’ voor spoorlopen. Vandaar dat er dringend actie ondernomen moet worden. Niet alleen willen we met deze sensibiliseringsacties erop wijzen dat het absoluut verboden is om te sporen te betreden, maar ook levensgevaarlijk.” Het stadsbestuur denkt ook aan andere maatregelen, zoals het aanbrengen van struikelmatten.

De jongeren die per trein in Kiewit arriveren (inclusief de 20 die een partytrein hadden geboekt, maar door een defecte locomotief woensdagmorgen enige vertraging opliepen), worden opgewacht door een dj. Aan een speciale stand krijgen ze een zonnepetje en kunnen ze poseren voor een foto met het logo #NoTrespassing. De foto kunnen ze delen via sociale media.

bron: Belga