"Drie Sharialeden uit Vilvoorde die bij stichting IS waren, waren bij ons bekend"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Zowel de Belgische inlichtingendiensten alsook de stad Vilvoorde wisten eind 2012 begin 2013 dat de drie Sharialeden uit Vilvoorde geradicaliseerd waren en dat ze naar Syrië waren vertrokken", bevestigt sp.a-Kamerlid en burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte aan Belga vanuit zijn vakantiebestemming. De kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws berichten vandaag over drie Sharia4Belgiumleden uit Vilvoorde, met name Nabil Azahaf (alias Abu Sayyaf), Zakaria Asbai (aliaas Abu Zubair) en Magomed Saralapov (alias Abu Shishan al-Belgiki), die bij de stichtingsvergadering van terreurbeweging IS aanwezig waren in april 2013. Zij zwoeren volgens een IS-strijder trouw aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

De kranten van de Persgroep citeren het Amerikaanse tijdschrift "Foreign Policy" dat in een reportage van journalisten Harald Doornbos en Jenan Moussa het ontstaan van IS schetst. De jonge Belgen staan volgens de IS-bron van de twee journalisten, Abu Ahmad, niet bepaald bekend als vrome korankenners, maar eerder als "criminelen die kwamen vechten voor het avontuur" of als "crazies" (gestoorden). De Belgische jihadexpert Pieter Van Ostaeyen bevestigt het verhaal van "Foreign Policy" op basis van informatie die hij van Nederlandse IS-strijders heeft gekregen.

"Ik ga niet in op individuele dossiers", zegt Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde aan Belga. "Maar we kunnen wel bevestigen dat wij in Vilvoorde op de hoogte waren van het vertrek van deze geradicaliseerde leden van de Sharia-beweging in ons land, samen met Sharialeden uit Antwerpen, ergens tussen de tweede helft van 2012 en het voorjaar van 2013. Ook onze veiligheidsdiensten waren op de hoogte van het vertrek naar Syrië van de drie Vilvoordse leden van Sharia4Belgium. We hebben daarnaast nog weet van de dood van een van de drie Vilvoordenaars, mogelijk is er zelfs sprake van twee overlijdens", aldus nog de burgemeester die zich tot deze verklaring wenst te beperken.

bron: Belga